ΑΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟ

 • Με διαμάντι κάνουμε μηχανική αδροποίηση του μετάλλου
 • Υδροφθορικό οξύ για 3’ – Ξεπλένουμε
 • Σιλάνιο (μόνο στην πορσελάνη) για 2’-3′- Φυσάμε με ήπιο αέρα
 • Συγκολλητικό Παράγοντα XP Bond – 1 ή 2 στρώματα – Φωτοπολυμερίζουμε 20’’
 • Τοποθετούμε Pink opaque – Φωτοπολυμερίζουμε
 • Τοποθετούμε Ρητίνη

ΑΝ ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟ

 • Όπως παραπάνω – αλλά δεν βάζουμε Pink Opaque

Αδροποιούμε την κεραμική επιφάνεια που θέλουμε να προσθέσουμε υλικό και την επαλείφουμε με Ceramic Primer A+B. (Το Ceramic Primer αποτελείται απο δυο παράγοντες Α+Β, τους οποίους πρέπει να αναμείξουμε πριν τη χρήση 50/50). Το Ceramic Primer εξατμίζεται και στη συνέχεια επαλείφουμε την κεραμική επιφάνεια με composite primer το οποίο πολυμερίζουμε για δυο λεπτά.

*Αν στην κεραμική εργασία έχει εμφανιστεί μέταλλο, μετά τις παραπάνω εργασίες επαλείφουμε την μεταλλική επιφάνεια με Metal Primer.

 1. Καθαρίστε το πίσω μέρος από τα οδοντιατρικά κοσμήματα με οινόπνευμα 70%(σημαντικό).
 2. Καθαρίστε το δόντι με μια μη φθοριούχο πάστα γυαλίσματος.
 3. Αδροποιείστε μια περιοχή της επιφάνειας του δοντιού μεγαλύτερη από το κόσμημα (π.χ. με το ζελέ αδροποίησης της Dentsply). Ξεπλύνετε και στεγνώστε.
 4. Τοποθετείστε συγκολλητικό παράγοντα (π.χ. XP Bond της Dentsply) στο σημείο που έχετε αδροποιήσει. Απλώστε ομοιόμορφα με αέρα και φωτοπολυμερίστε.
 5. Τοποθετείστε λεπτόρευστη ρητίνη (π.χ. Gradia Flow της GC) στο τμήμα που έχετε βάλει συγκολλητικό παράγοντα.
 6. Επιλέξτε και τοποθετείστε  το κόσμημα με τη βοήθεια του εργαλείου τοποθέτησης (Stick).
 7. Στρώστε την περίσσεια της ρητίνης γύρω από το κόσμημα. Αφήστε τη ρητίνη παχύρευστη στα όρια του κοσμήματος και μετά κάντε την πιο λεπτή για 1,5 – 2 mm μακριά από τα όρια.
 8. Ξεκινήστε υπερώια με τον φωτοπολυμερισμό. Μετά από πλάγια και από πάνω. Ο χρόνος φωτοπολυμερισμού θα πρέπει να είναι 120 δευτερόλεπτα.
 9. Γυαλίστε τη γύρω περιοχή αν είναι απαραίτητο. Καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνονται με τα λαστιχάκια της Cosmedent.

Γιατί έχουμε ευαίσθητα και αποτριβωμένα δόντια;

Η αδαμαντίνη είναι η οδοντική ουσία που συνήθως προστατεύει το δόντι από εξωτερικές βλάβες. Όλα πάνε καλά όσο η αδαμαντίνη είναι ανέπαφη και υγιής και το υπόλοιπο του δοντιού βρίσκεται καλά ανάμεσα στα ούλα.  Στην πραγματικότητα το πρόβλημα αρχίζει όταν εκτίθεται η ρίζα. Από τη στιγμή που η επιφάνεια της ρίζας δεν καλύπτεται από την ισχυρή και προστατευτική αδαμαντίνη γίνεται ευπαθής :

 • στο έντονο βούρτσισμα των δοντιών
 • στη βακτηριδιακή μόλυνση
 • στην κατανάλωση όξινων ποτών (π.χ. αναψυκτικά, χυμοί φρούτων, κ.λ.π.)

Η επιφάνεια της ρίζας δεν είναι τόσο ανθεκτική όσο η αδαμαντίνη, οπότε ακόμα και το βούρτσισμα των δοντιών μπορεί να τραυματίσει αυτό το ευαίσθητο σημείο. Επίσης, τα ανοιχτά οδοντινοσωληνάρια διοχετεύουν πληροφορίες για το ζεστό και το κρύο στο νευρικό μας σύστημα και το δόντι νοιώθει την ευαισθησία.

Σε περιοχές που δύσκολα καθαρίζονται, η γυμνή οδοντική επιφάνεια μπορεί εύκολα να προσβληθεί από βακτηρίδια που κανονικά βρίσκονται στην οδοντική  πλάκα.

Επιπλέον, ένα άλλο πρόβλημα μπορεί να εμφανιστεί – η αποτριβή. Αυτό σημαίνει ότι η επιφάνεια του δοντιού φθείρεται στο πιο ευαίσθητο σημείο της, την απογυμνωμένη ρίζα. Αυτό το φαινόμενο μπορεί να προκληθεί από το έντονο βούρτσισμα των δοντιών, ιδίως σε συνδυασμό με αποτριπτική οδοντόπαστα.

Αλλά αν οι επιφάνειες των δοντιών καλύπτονται με προστατευτικό επίστρωμα, τότε παύει να υπάρχει πια απώλεια της επιφάνειας της ρίζας. Επιπλέον με το προστατευτικό επίστρωμα, το μήνυμα του πόνου δεν διοχετεύεται πια στο νεύρο.

Το Seal&ProtectΤΜ στοχεύει στη ρίζα του προβλήματος!

Πριν ανακαλυφθεί αυτό το προστατευτικό βερνίκι, ο οδοντίατρός σας μπορούσε να μειώσει τα συμπτώματα με :

 • βραχυπρόθεσμες θεραπείες, συνιστώντας πάστες απευαισθητοποίησης, ζελέ φθορίου, οδοντόπλυμα φθορίου ή βερνίκι
 • θεραπείες αποκατάστασης